Krijg je hem stil met Brie of met Friese nagelkaas
Ik las pas in een artikel op ‘natuurkunde.nl’ dat baby’s niet overal op de wereld op dezelfde manier huilen, maar dat ze de intonatie van de taal van hun moeder in hun huilpartij verwerken. Dit komt omdat baby’s al in de baarmoeder naar de gesprekken van hun ouders luisteren en de intonatie opslaan. Zo huilen baby’s meer met een Franse moeder met een meer stijgende lijn en Duitse baby’s met een meer dalende melodie. Zweedse baby’s maken meer zangerige huilgeluiden en kinderen waarvan de moeder Mandarijn spreekt schijnen zelfs complexe huilmelodieën te produceren.
Het is voor zover ik het kon vinden nog niet onderzocht of kinderen binnen 1 land ook verschillend huilen, afhankelijk van de provincie waarin hun moeder is geboren en het eventuele dialect dat er gesproken wordt. Zo kan ik me voorstellen dat Limburgse en Friese baby’s meer in een stijgende lijn huilen dan Groningse baby’s. En misschien Rotterdamse toch ook nog wel verschillen in hun toon van Amsterdamse.
Huilen is voor baby’s de manier van communiceren. Een baby kan door te huilen aangeven dat hij of zij honger heeft of moe is, krampjes heeft of ziek is of behoefte heeft om opgepakt te worden. Sommige baby’s zijn snel weer stil te krijgen, bij anderen duurt het wat langer. Als je even kijkt op de site van ‘Nutricia’ lees je anti-huiltips. Daaronder vallen de ouderwetse ‘Rust, Reinheid en Regelmaat’, maar ook zingen, knuffelen en soms inbakeren of andere manieren.
Nu zag ik recent een filmpje van de Cheddar aanpak. Cheddar is een gele tot oranje kaas, en komt oorspronkelijk uit het plaatsje Cheddar in het Engelse Summerset. In Nederlandse supermarkten verkopen ze de kaas vaak in plakjes, waarbij elk plakje apart is ingepakt in een plasticje. Bij een van mijn kinderen riep dat de associatie op met de verpakking van maandverband en sindsdien heet Cheddar kaas bij ons thuis ‘maandverbandkaas’.
Maar wat heeft dit nu te maken met huilende baby’s. Sinds een aantal jaren is er een internethype, te zien op YouTube waar een plakje Cheddar kaas wordt gegooid op het hoofden van een huilende baby’s en deze acuut stoppen met huilen. Waarschijnlijk als schrikreactie. Natuurlijk is daar ook weer veel commentaar op gekomen, het zou vallen onder ‘baby pesten’, ‘baby’s traumatiseren’ een hype voor ‘foute ouders’ en dergelijke. Ik moet eerlijk zeggen dat ik recent ook een paar van dergelijke filmpjes heb bekeken en er erg om heb moeten lachen.
Toen dacht ik, waarom deze Cheddar kaas. Waarschijnlijk vanwege de zachtheid, de vorm en de maat en de plakkerigheid van de kaas. Ik dacht ook ‘ stel dat het echt zou helpen’, zou het dan ook goed zijn om rekening te houden met de afkomst van de ouders en de streek waarin baby’s geboren worden. Dan zouden Franse ouders in plaats van Cheddar misschien een plakkerig, zacht stukje Brie op het hoofd van hun kind gooien en Goudse ouders een plakje Goudse kaas. Maar toen dacht ik aan de Friezen met hun harde Friese Nagelkaas, geen enkele baby zou daarvan stoppen met huilen.
Je hoort nogal eens de uitdrukking ‘waar je wieg staat’ bepaalt je kans. En dat is zeker waar. Je kansen worden voor een groot deel bepaald waar, in welk land, in welke streek, provincie, maar ook in welk gezin je wordt geboren. Groei je op in een liefdevolle omgeving of ben je in de steek gelaten in een oorlogsgebied, wordt je gehuil gehoord en begrepen en wordt je krijg je wat je nodig hebt of krijg je een stuk Cheddar op je hoofd terwijl eigenlijk je voetjes koud zijn je warme sokjes nodig hebt.