Selecteer een pagina

Of kan de Dag van Morgen wel voor zichzelf zorgen

Ik ben er ook net achter gekomen, maar 30 oktober, is volgens ‘Mijn Actiz’ uitgeroepen tot De Dag van de Zorg voor morgen. Op deze dag worden Nederlanders van alle leeftijden opgeroepen om in gesprek te gaan over het ouder worden. Het blijkt uit onderzoek dat 80 procent van de Nederlanders niets concreets heeft geregeld over hun oude dag en de zorg die ze als oudere nodig kunnen hebben en de helft van de Nederlanders praat nooit met anderen over hun eigen oude dag.

Vandaag spreken Erik Scherder en Gerda Havertong over en met 60 tot 70 jarigen over actief en gezond ouder worden. Het gaat dan om onder andere vaak bewegen, gezond eten, niet roken, voldoende slapen, stress verminderen en het blijven stimuleren van je hersenen. Allemaal leuk en aardig, maar dit lukt het beste als je (nog) gezond bent, lichamelijk en mentaal. Maar dat is niet iedereen gegeven. Natuurlijk kun je ernaar streven om actief te blijven, ontspannen en gezond te leven, maar vaak lukt dat niet, omdat mensen al ziek zijn, ellendige genen hebben, een zwaar leven achter de rug hebben of nog in zwaar weer zitten.

En als dat zo is, krijg je ook nog het advies om je zorgen te gaan maken voor de dag van morgen. Je zorgen maken is dan toch net zo dramatisch als bezorgd zijn, kwellen, plagen, verontrusten. Dan word je toch vanzelf zorgelijk, of beroerd, treurig, ellendig, noodlijdend of beklagenswaardig.

Of heb ik de titel verkeerd begrepen. Gaat het niet om je Zorgen te maken voor Morgen, maar om na te denken over de Zorg voor Morgen. Dus Zorg die je misschien nodig hebt als je niet goed meer voor jezelf kunt zorgen. Dit kan gaan van huishoudelijke hulp, medische hulp, gebruik maken van hulpmiddelen, van artsen en therapeuten, dan woonvoorzieningen en misschien ook hulp bij de laatste fase, hulp bij het sterven en nadenken over je uitvaart.

Dus hoe doen we dat, denken over de Zorg van Morgen, moeten we nu vast sparen en regelen, voor het geval dat. En daarnaast, zal er nog wel geld en personeel zijn om voor ons te zorgen met oog op de ernstige vergrijzing in ons land?

Natuurlijk is het heel verstandig om daar eens met anderen over te spreken, maar ook wel lastig. Vooral omdat je niet weet hoe je toekomst eruitziet. Kom je morgen onder de tram of krijg je een hersenziekte die de langzaam sloopt. Focus liever op je huidige situatie. Heb je een gezin, een partner, vrienden of ben je alleen, ben je een optimist of een pessimist of laat je Gods water over Gods akker lopen.

Ik denk dat we het anders moeten bekijken. Niet zo groot en niet zo ver weg. Als mensen aan mij vragen hoe het met me gaat kan ik een heel verhaal ophangen over hoe het is met mijn gezondheid, mijn doktersbezoeken, mijn wel en wee, mijn gezin, mijn financiën, het aantal uren dat ik heb geslapen, mijn voeding enzovoort. Ga er maar even voor zitten, denk ik dan. Maar nu heb ik een betere. Ik stel de ander voor die interesse in mij toont om mij te vragen ‘hoe gaat het vandaag?’. Dan kan ik een duidelijk, concreet antwoord geven, genoeg voor mijzelf en mijn gesprekspartner.

Dus zo kan het ook gaan met het zorgen voor ‘Gezond ouder worden’. Misschien moet je zeggen ‘zo gezond mogelijk’ ouder worden en dat is voor iedereen verschillend. De een moet misschien wat meer eten en de ander wat minder, weer een ander kan het best elke dag een uur intensief sporten, terwijl voor zijn mede oudere een ommetje al voldoende is.

Stress is ook zo’n ingewikkeld onderwerp. Ik sprak een keer een collega die kwam van een doktersbezoek en de dokter had gezegd dat hij moest zorgen voor zo weinig mogelijk stress in zijn leven. ‘Eenvoudig’, zie ik ‘stoppen met deze baan, je vrouw en pubers de deur uit doen, gaan wonen op een plek zonder buren en nooit meer je post openen’. Hij begon te lachen. En dat is prima, want lachen verlaagt stress. Maar een slechte diagnose verhoogt de stress en ga daar maar aan staan, als je ook nog eens niet mag roken, geen alcohol mag gebruiken en je stress niet mag ‘weg eten’ met ongezonde chocoladerepen.

En ook nog even een theologisch gezichtspunt. In de Bijbel staat: ‘maak je geen zorgen over de dag van morgen want elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad.’ Daarmee wordt bedoeld dat het goed is om te leven in het hier en nu. Je zorgen maken over later staat het genieten van het hier en nu in de weg. En bovendien maken we ons vaak zorgen over zaken waar we geen invloed op hebben of zorgen over dingen die nooit gebeuren. Bovendien, zo slaat ook in de Bijbel, {een zeer interessant en up-to-date handboek voor tobbers in alle leeftijdsfasen) dat je door je zorgen te maken geen centimeter aan je lengte kunt toevoegen of ook maar 1 dag langer kunt leven.

Dus….pluk de dag en morgen zorgt wel voor zichzelf.