Selecteer een pagina

Spinazie en andere gevaarlijke planten.

Vandaag is het nationale spinaziedag. Spinazie is een gezonde groente waarvan door Popeye beweerd werd dat je er sterk van wordt. Dit blijkt echter niet te kloppen. Om sterk te worden heb je naaste gezonde genen en voldoende oefening ook eiwitten nodig. Deze worden door het lichaam omgezet in aminozuren en dat zijn bouwstenen voor het lichaam. Nu zitten er wel eiwitten in spinazie maar niet bijzonder veel, in eieren, vlees en vis zitten er mee.

Nu was er ook een verhaal, toen ik jong was, dat je spinazie niet de volgende dag mocht opwarmen. Dit had te maken met de hoeveelheid nitrieten. Volgens quest.nl bevat spinazie veel bacteriën die de nitraten kunnen omzetten in nitrieten en deze kunnen de spieren van onze bloedvaten doen verslappen. Inmiddels weten we dat de hoeveelheid van deze stoffen in spinazie verwaarloosbaar is en als we ons er toch zorgen over maken is het verstandig spinaziegerechten voor de volgende dag te bewaren in de koelkast; dan krijgen de bacteriën geen kans.

Nu zijn er in de natuur wel planten en struiken die echt gevaarlijk zijn voor mens en dier om eten. Het is verstandig om je daarvan op de hoogte te stellen bij het inrichten van je tuin, als je bijvoorbeeld jonge kinderen hebt die de neiging hebben om alles in hun mond te stoppen.

Ik was vroeger zelf bang voor vleesetende planten. Ik dacht dat als je daar te dichtbij zou komen ze zo een hap uit je vel zouden nemen. Helaas herkende ik ze niet en had ook nog geen Pl@ntNet app, een app waarmee je planten kunt identificeren door een foto’s van planten online te delen. Het was dus enorm oppassen geblazen om in een bos buiten de paden te wandelen, letterlijk, want je wist maar nooit of zo’n loeder het op je had gemunt. Gelukkig weet ik inmiddels dat vleesetende planten het niet gemunt hebben op mensen maar op insecten.

Nu las ik pas een artikel over de Japanse druivenknoop. Deze plant is niet vleesetend, niet giftig maar toch gevaarlijk en moet worden bestreden. Op Molenlanden.nl las ik waarom. De Japanse druivenknoop, een zoals de naam doet vermoeden uit Japan afkomstige plant heeft geen natuurlijk vijanden en is een enorme woekeraar, die alle andere beplanting verdringt. Dus van een eventueel spinaziebedje is dan geen sprake meer in je moestuin. Boven de grond kan hij wel een paar meter doorgroeien, maar onder de grond heeft hij een enorm wortelstelsel, die schade kan toebrengen aan verharding, waterkeringen en gebouwen. Het met wortel en al verwijderen van deze plant is voor een particulier bijna niet te doen, omdat er heel diep grond moet worden afgegraven. Dus koop je een huis en je tuin blijkt overwoekerd door de Japanse druivenknoop, dan kun je zomaar 10 duizenden euro’s kwijt zijn om je tuin vrij te maken van deze exoot.

Maar er is nog een andere manier, die is wat goedkoper, maar kost ook veel meer tijd. Zo kun je namelijk varkens inzetten om de plant te bestrijden. De varkens eten de bladeren en de stengels en beschadigen de wortels door het wroeten in de grond. Met name de ‘Bonte Bentheimer’ schijnt voor deze klus geschikt te zijn. Je kunt al een big kopen voor 150 euro, maar dan moet je wel eerst wachten dat hij volwassen is, wil je er echt profijt van hebben. En als de klus voor de varkens er na jaren opzit en ze hebben zich inmiddels ook voortgeplant, kun je ze naar de slager brengen en op spinaziedag een heerlijke quiche maken met spinazie en spek. En ik zelf zou zoveel maken dat je er 2 dagen van kunt eten, heb je het morgen makkelijk, als je het gerecht tenminste niet op het aanrecht laat staan maar in de koelkast bewaart.

Eet smakelijk.